Boy Jonkergouw producties, Vredesorganisatie PAX & Het Zuidelijk Toneel

25 jaar Srebrenica I Gevaarlijke Namen

De genocide van Srebrenica vanuit het perspectief van de overlevenden

Srebrenica 25 jaar. Boy Jonkergouw logo producties

Wie is Wie

Boy Jonkergouw Producties maakt zonnige voorstellingen over de duistere kant van de samenleving. Verhalen van mensen met een bijzondere geschiedenis, zoals bv. psychiatrische problematiek, oorlogstrauma of een verleden in de prostitutie worden door Boy Jonkergouw verzameld en in levendige theatertaal verbeeld. Ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal samen met professionele acteurs. Door humor, een snelle scènemontage en herkenbare dialogen maakt Boy ontoegankelijke onderwerpen toegankelijk. Eerder maakte hij een indrukwekkende voorstelling met Bosnië veteranen. Een talkshowitem over deze voorstelling vind je hier
https://www.youtube.com/watch?v=9mA22fWix0s

PAX werkt als Nederlandse vredesorganisatie aan vrede in (post) conflictgebieden. Ze werken samen met vredesactivisten in conflictgebieden en proberen bruggen te slaan tussen rivaliserende groepen. PAX vraagt in Nederland en internationaal politieke en publieke aandacht voor conflictsituaties in de wereld.

Voor meer informatie over de activiteiten van vredesorganisatie PAX met betrekking tot Srebrenica (en tal van andere conflictgebieden en post-conflictgebieden), zie: https://www.paxvoorvrede.nl/. In opdracht van PAX is recent een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar Srebrenica in het Nederlandse onderwijs. Zie voor persberichten en het rapport zelf (in het Nederlands, met samenvattingen in Engels en Bosnisch):

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/te-weinig-aandacht-voor-srebrenica-in-nederlands-geschiedenisonderwijs

Alma Mustafić was tien toen de oorlog begon en veertien toen haar vader werd vermoord door de Serviërs. In 2013 won ze een rechtszaak tegen de Nederlandse staat inzake de dood van haar vader. Het hof oordeelde dat haar vader nooit van de basis afgezet had mogen worden. Een autobiografisch artikel van Alma vind je hier. Zie dit fragment voor een uitzending van Pauw en Wiiteman over de uitspraak.

https://www.bnnvara.nl/pauwenwitteman/videos/228459

Srebrenica verhaal van Mustafic

Raymond Braat was in 1995 onderdeel van de quick reaction force en kreeg in die hoedanigheid de val van Srebrenica mee in al zijn verschrikkingen. In 2018 speelde hij een indrukwekkende rol in Met Open Ogen, een voorstelling waarin hij met drie andere veteranen vertelt over zijn missie en PTSS.

Jolijn Henneman werd bekend als Elin Dubois in Goede Tijden Slechte Tijden en speelde o.m. hoofrollen in de Netflix hits Misfit 1 & 2 en de musical Mamma Mia! In 25 jaar Srebrenica I Gevaarlijke Namen speelt ze de jonge Alma.

Mike Weerts speelde onder meer hoofdrollen in de Nederlandse films Het Bombardement, Moeder ik wil bij de Revue en de theaterhit Dagboek van Hendrik Groen. In deze voorstelling speelt hij Rizo Mustafic

Karen Sibbing toerde internationaal met Complexity of Belonging (Falk Richter, Anouk van Dijk) en kreeg voor haar aandeel in deze voorstelling lovende recensies in de Guardian. Karen speelt Mehida de moeder van Alma.

Erik Vlasblom de componeert de muziek voor de voorstelling. Erik Vlasblom begon zijn carrière als muzikaal begeleider van Toon Hermans en Robert Long en arrangeerde de muziek voor de begrafenis van Wim Kok. Naast componist en muzikant is Erik docent op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Erik componeert de muziek voor deze voorstelling, waarbij invloeden van Sevdah (een bosnische muziekstijl) worden vermengd met Nederlandse kleinkunstliedjes.

Beeldjutters is het collectief dat de visuals bij de voorstelling verzorgt

Volg ons op:

Srebrenica 25 jaar. Boy Jonkergouw logo producties
HZT_Icon_Zwart