25 jaar Srebrenica I Gevaarlijke Namen

Srebrenica. Genocide vanuit het perspectief van de overlevenden

Boy Jonkergouw producties & Vredesorganisatie PAX

Srebrenica 25 jaar. Boy Jonkergouw logo producties

25 jaar Srebrenica | Educatie

Een vakoverstijgend educatieaanbod CKV en geschiedenis voor bovenbouw HAVO, VWO en MBO

‘Srebrenica’ is één van de zogenaamde ‘vensters’ in de Canon van Nederland en wordt ook benoemd in de daarop gebaseerde kerndoelen. In 2021 komt ‘Srebrenica educatie’ voor het eerst expliciet aan de orde als stof voor het eindexamen geschiedenis voor Havo. De genocide in Srebrenica vond 25 jaar geleden plaats. Srebrenica is een tragisch dieptepunt van de oorlog in voormalig Joegoslavië. De meeste Nederlandse jongeren hebben nog nooit van Srebrenica gehoord. De val van Srebrenica wordt komend jaar wordt opgenomen in de canon van de vaderlandse geschiedenis. Toch laat het onderwijs hier iets liggen. Een gemiste kans omdat juist een oorlog zo dicht bij, zo kort geleden, jongeren anders kan laten nadenken over thema’s als oorlog en vluchtelingen.  

Noodzaak

Waarom dit project zo nodig is, bewijst dit wetenschappelijke onderzoek: https://nos.nl/artikel/2330875-te-weinig-aandacht-voor-genocide-srebrenica-in-geschiedenisonderwijs.html Theaterproducent Boy Jonkergouw brengt in samenwerking met vredesorganisatie PAX met de voorstelling Gevaarlijke Namen. Een voorstelling geschikt voor bovenbouw HAVO / VWO. Het educatief randprogramma bestaat uit:
  • Een gastles
  • Educatief materiaal
  • Een nagesprek met de acteurs / betrokkenen.
Inhoud:  Srebrenica 1995. Alma was 14 toen  haar vader werd vermoord in de genocide. Nu, 25 jaar later vertelt ze haar verhaal samen met Ray Braat. Ray Braat was toen onderdeel van het VN bataljon Dutchbat. Srebrenica was een Safe Area onder VN verantwoordelijkheid. Dutchbat was echter te slecht bewapend en had niet het juiste mandaat. Ondanks de aanwezigheid van de Nederlandse militairen begon de slachting in en om Srebrenica. Ray hielp bij het scheiden van de mannen van de vrouwen. Daarna werden de mannen vermoord. Het vertelperspectief, vanuit een meisje in de vroege puberteit, maakt de voorstelling herkenbaar voor jongeren. Doordat de betrokkenen zelf hun verhaal vertellen, samen met professionele acteurs, is het verhaal erg persoonlijk. Alma’s verhaal kent overeenkomsten met Anne Frank. Net als Anne Frank leefde ze met meer families in een huis, omringd door een dodelijke dreiging.

Acteur Raymond Braat, 25 jr geleden, naast Mladic, bron: memorial center Potočari, Bosnië

Titel: Bosnië is het enige land ter wereld waar ‘moslim’ een etniciteit is en niet per se een religie. Je kunt daar dus atheïstisch zijn en moslim. Moslims hebben andere namen dan Serviërs en Kroaten en werden in de oorlog dan ook vaak aan hun naam herkend en enkel vanwege hun naam vermoord.

Voorwaarden: de voorstelling speelt in het theater en kan niet worden gespeeld op locatie op scholen. Richtbedrag: €12,50 per leerling (richtbedrag, afhankelijk van afspraken per school en groepsgrootte.). De voorstelling is ook op uitkoop beschikbaar voor scholen.

Duur van de voorstelling: c.a. 90 minuten

Boy Jonkergouw maakt lichte voorstellingen over zware onderwerpen. Ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal samen met professionele acteurs. Door humor, een snelle scènemontage en herkenbare dialogen maakt Boy ontoegankelijke onderwerpen toegankelijk voor jongeren.

Projectleider Boy Jonkergouw:
06 52658881 / boyjonkergouw2503@gmail.com

Klik hier voor een talkshowitem Pauw over Alma Mustafic:
BNN VARA

Volg ons op:

Srebrenica 25 jaar. Boy Jonkergouw logo producties